NIEUWE KANS
Van loondienst naar ondernemerschap.
Stef werkt in loondienst bij een ingenieursbureau. Hij is benaderd door een bedrijf dat hem op basis van zelfstandigheid wil detacheren bij diverse gerenommeerde opdrachtgevers.
Een snelle rekensom leert Stef dat hij er financieel fors op vooruit gaat. Hij zal bruto meer dan een ton euro per jaar gaan verdienen! Kosten heeft hij bijna niet. Doordat hij als zelfstandige gaat werken kan hij gebruik maken van lucratieve fiscale aftrekposten zoals de ondernemersaftrek en de MKB-winstaftrek.
Stef is enthousiast en accepteert het voorstel. Hij neemt ontslag bij zijn huidige werkgever en gaat als gedetacheerd zelfstandige aan de slag.
Stef is gehuwd met Lieke. Ze hebben 2 kinderen van 12 en 14 jaar. Lieke is binnenhuisarchitecte maar oefent dit beroep alleen nog uit in de eigen woning. De cash flow van het gezin staat al enkele jaren onder druk.
EUFORIE
De nieuwe werksituatie veroorzaakt een euforische stemming in het gezin. Jef heeft zijn eerste maandfactuur gestuurd van euro 10.000 incl. btw. In de werknemerssituatie kwam “slechts” euro 4.000 per maand binnen. Dat ziet er toch goed uit!
De fiscus blijft euro 500 per maand aan Jef betalen op basis van zijn recht op hypotheekrenteaftrek.
Stef en Lieke genieten met volle teugen van de ontstane financiële ruimte. Lieke kan nu eindelijk haar plan uitwerken en de hele woning restylen. Stef koopt een cabrio, daar heeft hij al jaren van gedroomd.
TERUG OP AARDE
We zijn ruim twee jaar verder. Stef haalt elke morgen de post uit de brievenbus. Bij de post zit een aanmaning tot het doen van aangifte Inkomstenbelasting over het jaar dat hij als zelfstandige gestart is. Hij belt snel met zijn broer die zijn belastingzaken verzorgd. Deze stelt hem gerust met de woorden: “de aanmaning had ik verwacht. Niets aan de hand. Ik ga de aangifte voor jou verzorgen.”
Een week later ontvangt Stef een mailtje met de nodige bijlagen van zijn boekhoudbroer. Stef slaat de schrik om het hart. Hij moet over het jaar dat hij als zelfstandige gestart is bijna euro 30.000 aan belasting- en premieheffing betalen! Dit bedrag is o.a. zo hoog doordat de belastingteruggave i.v.m. aftrekbare hypotheekrente is blijven doorlopen.
Stef beseft ineens dat ook het tweede exploitatiejaar alweer voorbij is en het derde lopende is. Ook m.b.t. deze jaren is nog geen belasting betaald en is de voorlopige teruggave doorgelopen. Hij maakt zicht vreselijk ongerust en het kost hem slapeloze nachten.
Het blijkt dat Stef inmiddels een belasting- en premieschuld heeft van euro 75.000! Hij en Lieke waren zich hiervan niet bewust. Boekhoudbroer had wel gezegd dat ze belasting moesten betalen maar met al die aftrekposten zou dat volgens hem wel meevallen. Ze hebben tot nu toe euro 30.000 voor dit doel opzij gelegd. Veel te weinig naar nu blijkt.
VOORKOM FISCALE VERRASSINGEN.
Helaas komt de situatie zoals die van Stef en Lieke nog veel te vaak voor bij ondernemers, en niet alleen startende! Zorg er steeds voor dat je per kwartaal volledig geïnformeerd bent omtrent je integrale fiscale positie.
4 TIPS
Ik sluit af met 4 belangrijke tips:
- Reserveer geld voor verschuldigde belastingen.
- Controleer of teruggaven nog wel terecht zijn.
- Vraag voorlopige aanslagen aan.
- Check of toeslagen nog wel terecht zijn.
Als je er zelf niet uitkomt, schakel tijdig een deskundige adviseur in.
Kortom: weet waar je financieel en fiscaal staat!
Ger Penders
Partner Euregio HabetsRoyen