Max en Fiona hebben een dochter, Lynn.
Lynn heeft bij haar geboorte, nu 12 jaar geleden, als gevolg van zuurstofgebrek een licht hersenletsel opgelopen. Volgens de artsen niets ernstigs. Op school komt Lynn goed mee, de school adviseert zelfs HAVO te gaan volgen. Toch maken de ouders zich zorgen. Ze merken dat hun kind in sociaal opzicht geïsoleerd raakt. Op verjaardagsfeestjes wordt ze niet uitgenodigd, dat soort dingen.
Fiona heeft een goede baan en bijbehorend inkomen. Max heeft bij de geboorte van hun kind bewust zijn baan opgezegd om voor Lynn te zorgen en om zijn vrouw in staat te stellen carrière te maken.
SPAREN VOOR LYNN
Max en Fiona hebben op naam van Lynn een bankrekening geopend. Vanuit het besef dat hun dochter in sociaal opzicht een zorgenkind zal blijven willen ze haar een financieel goede start geven. Elke maand wordt een bedrag van € 250,- naar de bankrekening van Lynn overgemaakt. Inmiddels is het saldo opgelopen tot € 36.000,-
VERRASSING
Max zorgt voor het huishouden, Fiona is druk met haar carrière. Vorige week wilde Max haar verrassen. Het was een warme dag. Fiona moest weer eens overwerken en Max wilde haar op kantoor verrassen met een frisse macaronisalade.
Dat had hij beter niet kunnen doen. Zijn vrouw trof hij in een verstrengelde positie aan met een 10 jaar jongere medewerker….. Max wist niet dat zijn vrouw zo atletisch was. Een wereld ging voor hem over.
VECHTSCHEIDING
Helaas ontaardt e.e.a. in een vechtscheiding waarin de rechter uiteindelijk knopen doorhakt. Belangrijk discussiepunt is het feit dat Max al het geld van de bankrekening van Lynn heeft afgehaald en in een persoonlijke kluis gestopt heeft. Fiona claimt dat de helft van dat bedrag aan haar toegewezen moet worden. De kantonrechter is het in eerste instantie met Fiona eens.
Max gaat in beroep en het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch geeft hem gelijk. Het geld is van het kind en maakt géén deel uit van het tussen het stel te verdelen vermogen. Max hoeft geen bedrag aan Fiona te betalen en mag het geld van Lynn onder zijn beheer houden.
EENS GEGEVEN BLIJFT GEGEVEN
Max mag uiteraard niet over dit geld beschikken! Als zijn dochter 18 jaar wordt krijgt zij de beschikkingsmacht hierover. Uitgangspunt is dat: “Eens gegeven blijft gegeven.”
Rechters hebben in het verleden ouders die geld uit de spaarpot van hun kinderen gehaald hebben verplicht dit aan hun kinderen terug te betalen.
Ger Penders
Partner Euregio HabetsRoyen