Vanmiddag telefoontje gehad van mijn neef Loet. Loet is tegelzetter.
De boekhouding en de btw-aangiften regelt hij zelf.
Loet meldt dat de belastingdienst de btw-aangiften 2015 bij hem wil controleren.
Vreemd. Voor zover ik kan vaststellen zijn er geen bijzonderheden. De boekhouding sluit aan op de btw-aangiften, er is niets verschoven, met privégebruiken is op de juiste wijze rekening gehouden en een suppletieaangifte is naar aanleiding van de door ons samengestelde jaarrekening 2015 ingediend.
Waarom controle?
Ik spreek mijn verwondering uit dat de fiscus wil langskomen; onze klanten krijgen nog zelden een belastingcontrole. De namen van de ambtenaren die komen controleren zijn mij welbekend en ik weet waarvoor zij meestal komen! Ik vraag door.
Gekocht in België
We zitten bij Loet aan tafel in zijn nieuwe keuken. Hij heeft de keukenapparatuur gekocht in België. Ik begin te vermoeden waar de schoen wringt.
Loet heeft in België, met gebruikmaking van zijn Nederlands BTW-nummer, apparatuur zonder omzetbelasting gekocht. De betreffende factuur heeft hij vanuit privémiddelen betaald en niet in zijn boekhouding ingebracht. Boekhoudkundig is deze transactie derhalve nergens zichtbaar. “Linke” Loetje meende op deze wijze 21% btw op zijn privéaankoop te besparen.
Waar gaat dit mis?
De Belgische ondernemer heeft keurig netjes de verkoop in zijn “btw-listing” (*) vermeld. Loetje heeft dit niet gedaan. Daardoor ontstaat een mismatch (ongelijkheid), die gesignaleerd wordt en de belastingcontrole is een feit. “Simpel as that!”.
Wij hebben de indruk dat er nog steeds ondernemers zijn die denken op deze wijze btw te kunnen besparen.
Ons advies
Niet doen! Elke zogenaamde ‘intra-communautaire verwerving’ (= goederen kopen vanuit een ander EU-land) wordt “gelist” en “gematcht”.
Belastingcontroles worden onnodig uitgelokt en de boetes zijn hoog!
Ger Penders
Partner Euregio HabetsRoyen
(*) deze listing is een lijst van alle klanten aan wie goederen werden geleverd of diensten werden verricht