Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

Zaken doen met contant geld.

Zaken doen met contant geld - Uit de praktijk

Hub is 3e generatie ondernemer. Hij heeft zich gespecialiseerd in de handel van 2e hands campers.

 

Jeugdvriend

Hub ken ik al vanaf de middelbare school. Daar was hij de eerste met een brommer, een Zundapp, een “goudhaantje”. Hij was ook de eerste met een auto, een prachtige Ford Mustang, gitzwart gelakte auto met rode bekleding. Toen al was vriend Hub een echte ‘sjacheraar’ en wist zo een aardige zakcent bij te verdienen. Bij de meisjes was hij heel succesvol, daar was ik jaloers op. Na de middelbare school ben ik hem uit het oog verloren, we zijn ieder onze eigen weg gegaan.

Een paar maanden geleden stond Hub, totaal onverwachts in ons kantoor Margraten en wilde mij met spoed spreken. Het weerzien was hartelijk. Allerlei jeugdherinneringen passeerden de revue en het besef van hoe snel de tijd verstrijkt wordt op dit soort momenten pijnlijk duidelijk.

 

Ter zake

‘Hub, leuk om bij te praten, maar wat kom je nu echt doen’, vroeg ik. Een direct antwoord kreeg ik niet. In plaats daarvan overhandigde hij mij een brief waarin een onderzoek aangekondigd werd door het ‘Bureau Toezicht Wwft’. Hub had op internet opgezocht dat Wwft betekent: ‘Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme’. Hij was zich rot geschrokken en maakte zich grote zorgen over het aangekondigde onderzoek.

 

Witwassen en Terrorisme

Ik informeerde bij Hub of hij op de hoogte was van de verplichtingen volgens de Wwft en welke maatregelen hij genomen had. Tot mijn grote verbazing was hij zich nergens van bewust en ook zijn adviseur had hem daar nimmer op gewezen. Dat was het moment waarop ik mij ernstige zorgen begon te maken terwijl Hub curieus genoeg steeds rustiger werd.

 

Contant

Jaarlijks verkoopt Hub 10 à 15 campers waarbij hij bedragen van meer dan euro 25.000 contant ontvangt. Daarbij worden zeker nog 20 campers verkocht waarvoor contant minder dan euro 25.000 maar meer dan 15.000 ontvangen wordt.

Aangaande deze transacties heeft hij gezien de Wwft niet aan zijn verplichtingen voldaan:

  1. Cliëntenonderzoek.

Ten aanzien van elke contante geldontvangst van euro 15.000 of meer moet een zogenaamd ‘cliëntenonderzoek’ worden gedaan. Het belangrijkste daarbij is identificatie van de koper.

Zolang de verkoper overtuigd is van de integriteit van de koper hoeft de transactie niet gemeld te worden. Heeft de verkoper, uit welke bron dan ook, een vermoeden dat dit niet het geval is, dan dient de transactie gemeld te worden bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland), www.fiu-nederland.nl.

 

  1. Verplichte melding

Elke contante geldontvangst van een bedrag van euro 25.000 moet gemeld worden bij de FIU-Nederland.

Wordt aan deze uit de Wwft voortvloeiende verplichtingen niet voldaan dan heeft de toezichthouder tal van mogelijkheden naleving af te dwingen en boetes op te leggen. In ernstige gevallen kan strafrechtelijke vervolging plaatsvinden.

Hoe deze controle, die volgende week bij Hub gaat plaatsvinden, precies zal aflopen is onzeker. Spannend is het zondermeer.

 

Tips als je zaken doet met contant geld

Tip 1: verkoop je goederen waarmee hoge contante bedragen gemoeid zijn? Download dan de leidraad: ‘Richtlijnen voor de verkopers van goederen’ te vinden op de site van de fiscus: www.belastingdienst.nl

Tip 2: bij contante geldbedragen van euro 15.000 of meer, overleg dan steeds met jouw accountant over hoe hiermee om te gaan.

Tip 3: Neem deze wet serieus. Het niet naleven van deze wet kan grote gevolgen hebben!

 

Ger Penders

Partner Euregio HabetsRoyen

Foto: Hawaii Surf Campers