Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

Wanneer kan ik stoppen met werken?

Stoppen met werken - Uit de praktijk

Carola stelt de voor haar zo belangrijke vraag en kijkt me met vragende ogen aan.

Carola werkt  al weer ruim 15 jaar als zzp’er in de thuiszorg. Een zelfstandige ondernemer dus. Ze is 55 jaar en heeft nooit in loondienst gewerkt. Tot aan haar scheiding heeft ze een dagtaak gehad aan de verzorging van man en 3 kinderen.

DAG EX

De kinderen zijn de deur uit en doen het goed, daar is ze heel tevreden over. Over haar ex man is ze minder te spreken. Deze heeft een geheel nieuw leven opgebouwd met Sjoukje, een voormalige goed gevormde hartsvriendin van Carola. De ex heeft zelf geen pensioenrechten opgebouwd waardoor er ook geen rechten te verevenen (*) zijn.

ALLEEN AOW

Mijn antwoord aan Carola is kort en krachtig: Je kunt stoppen op je 67e jaar. Je zult dan recht hebben op een AOW-uitkering van ca. netto 1.100,– per maand.

Het gezicht van Carol straalt ongeloof uit. “Heb ik dan niets opgebouwd? Ik ken collega’s die in loondienst werken, hetzelfde werk doen en die krijgen straks een mooi pensioen uitgekeerd door het pensioenfonds.”

GROOT PROBLEEM, ZWAAR ONDERSCHAT

In Nederland bouwt de meerderheid van de zelfstandigen (volgens een ING-enquête meer dan 57%) geen aanvullend pensioen op en zullen t.z.t. van hun AOW uitkering moeten rondkomen!

Hier zit een groot toekomstig probleem. In 2015 waren er ca. 930.000 zzp’ers en dit aantal stijgt alleen maar. Een groot gedeelte van onze toekomstige 67 plussers zullen op de rand van de armoede grens leven. Dit probleem wordt zwaar onderschat.

ADVIES 

Reserveer elke maand een bedrag van minstens 10% van jouw inkomen. Zet dit bedrag op een spaarrekening en kom daar niet meer aan!

Maak een financieel plan teneinde inzicht te krijgen in jouw financiële toekomst. Uiteraard kunnen wij daarbij helpen.

Stel niet uit en reserveer consequent elke maand een bedrag voor later, al is het maar een klein bedrag per maand.

 

 

Ger Penders
Partner Euregio HabetsRoyen

 

(*) Verdeling van de tijdens huwelijk opgebouwde pensioenaanspraken.