Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

Voorkom; scheiden = lijden.

Verliefd

Boudewijn is bemiddeld en financieel onafhankelijk. Knap is hij niet, vrouwen hebben weinig aandacht voor hem. Op zijn 50e wordt Boudewijn via een datingsite, smoorverliefd op Wendy, 28 jaar jong. Wendy is knap, heeft 1 kind uit een vorige relatie en beantwoordt de liefde. Binnen 6 maanden is er een grootse bruiloft met veel gasten in een prachtige ambiance.
Na 10 jaar huwelijk is de liefdesvlam gedoofd. Met name Wendy wil niet meer verder. Sinds dat Boudewijn een kunstheup heeft gekregen klaagt zij constant over de vitaliteit van Boudewijn.

 

Huwelijkse voorwaarden

Er zijn (gelukkig) huwelijkse voorwaarden gemaakt. Helaas is de situatie complexer dan dat Boudewijn dacht. Enkele aspecten:
– Er zijn 3 minderjarige kinderen.
– Wendy staat op de loonlijst van de Beheer BV van Boudewijn.
– Er is divers onroerend goed gekocht in de huwelijkse periode.
– Bij de Beheer BV zijn substantiële pensioenrechten opgebouwd.
– Boudewijn heeft 25% van de aandelen van zijn Beheer BV op naam van Wendy laten zetten.
– Boudewijn neemt, een fiscaal geoptimaliseerd, salaris op uit zijn BV-structuur.
– Het vermogen van de BV-structuur is in de huwelijkse periode fors gegroeid.
– Geldstromen in privésituatie zijn niet uit elkaar gehouden.
– Er heeft geen enkele verrekening plaatsgevonden.

In deze Blog ga ik niet verder in op de complicaties die uit voorgaande aspecten  voort gekomen zijn. Wel kan ik melden dat Boudewijn hier financieel en emotioneel niet goed uitgekomen is.

 

Piketpaaltjes

Heel veel ellende wordt voorkomen door geregeld een “piketpaal” te slaan. Jaarlijks, en vooral ook als alles nog koek en ei is, adviseer ik een “Privé Jaarverslag” op te maken, en te ondertekenen!

Hierin wordt dan vastgelegd:

  • Vermogensposities van iedere partner op de peildatum.
  • De wijze waarop zaken tot op de peildatum verrekend zijn of nog verrekend moeten worden.
  • De vaststelling dat, los van hetgeen in het “privé jaarverslag” genoemd is, er geen zaken meer te verrekenen zijn tussen de echtelieden per de peildatum.
  • Een of meerdere paragrafen waarin afgesproken wordt hoe in geval van scheiding omgegaan zal worden met: kinderen, huisvesting, pensioenverevening, grondslag waarop partner- en/of kinderalimentatie berekend zal worden, etc.

 

Privé Jaarverslag onmisbaar

Dit “Privé Jaarverslag” komt in de praktijk helaas (te) weinig voor, doch kan ontzettend veel emotionele- en financiële schade voorkomen. Met name als er kinderen in het echtscheidingsproces betrokken zijn dient onder ogen gezien te worden dat de ex-partners hoe dan ook een nieuwe relatie met elkaar moeten opbouwen ten behoeve van hun kinderen.

Advies: stel elk jaar een “Privé Jaarverslag” op. Voorkomen is beter dan genezen.

Ger Penders

Partner Euregio HabetsRoyen