Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

Relativeer als mens en ondernemer. Laat je niet overvallen.

Relativeer als mens en ondernemer - Euregio HabetsRoyen

Eind vorig jaar ben ik opa geworden, dat is fantastisch! In dezelfde periode hoorde ik dat een goede kennis terminaal is. Geluk en verdriet, soms overheerst het een, dan weer het andere. Herkenbaar?

Google heeft een kwantumcomputer gebouwd die onwaarschijnlijk snel gigantische berekeningen kan maken. Essentieel bij een kwantumcomputer is dat een bit tegelijkertijd 0 of 1 kan zijn. Bij een traditionele computer is een bit of 1 of 0. Als simpele accountant is dit bijna niet te bevatten, iets kan zich tegelijkertijd in twee toestanden bevinden!?

De kwantummaterie is zeer complex. Maar ook wij mensen worden in het dagelijkse leven geconfronteerd met schijnbaar ‘onverenigbare toestanden’. Onze emoties en omstandigheden komen voor in paren van tegengestelde krachten: geluk en verdriet, succes en falen, geluk en pech, winst en verlies. Het een is niet zonder het ander mogelijk.

Hoe kun je verdriet ervaren als je niet weet wat geluk is? Of vice versa? Als je daarvan bewust bent dan ben je in staat de positieve, alsook de negatieve gebeurtenissen te relativeren en het hoofd te bieden.

 

Als ondernemer is relativeren van levensbelang.   

Als het goed gaat; wees alert, geniet daarvan, maar zit niet stil. Het succes is niet vanzelfsprekend. Als het slecht gaat; wordt niet fatalistisch, ga het gevecht aan. Het succes ligt onder handbereik.

In een interview werd mij eens gevraagd wat het belangrijkste kenmerk is van een ondernemer. Ik antwoordde dat een ondernemer minstens 10 keer in zijn leven met de onderneming gestopt is maar wel 11 keer opnieuw gestart is.

 

Ben jij in control?

Belangrijk is in control te zijn voor wat betreft de voor jou en jouw bedrijf, relevante informatie. Wanneer doe je het goed? Wanneer niet? Maak dat concreet door structureel een ‘feedbacklus’ te creëren waarbij je doelstellingen of voornemens continue getoetst worden aan de werkelijkheid. In veel MKB-bedrijven ontbreekt het hieraan waardoor ondernemers vaak overvallen worden door ontwikkelingen die wel te voorzien waren.

Als ondernemerscoach wil ik je daar graag bij helpen. Wil jij eens praten over onze waardvolle ‘feedbacklus’? Mooie start van het nieuwe jaar.

 

 

Ger Penders RA
Partner Euregio HabetsRoyen