Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

Mijn pensioen, goed belegd in ‘Bitcoins’?

Je pensioen beleggen in bitcoins? - Uit de praktijk

“Je afspraak zit al in de spreekkamer”, roept Nina, onze backoffice medewerkster mij na, als ik de trap van het kantoor afloop. Al meer dan 30 jaar ben ik adviseur van Harry Bovens.

 

Genieten van je vermogen

Harry Bovens en zijn vrouw Trudie hebben hun bedrijf enkele jaren geleden verkocht. Als zij geen gekke dingen doen, kunnen ze goed van hun vermogen leven. Ik heb samen met hun een mooi Financieel Plan uitgewerkt. 
Harry en Trudie zijn al meer dan 40 jaren samen. Op financieel gebied zijn ze tegenpolen. Trudie is behoudend en wil geen risico lopen. Harry daarentegen vindt dat “de mooiste orchideeën aan de rand van de afgrond groeien”. Hij wil die graag plukken.

 

De oh zo verleidende bitcoin

“Waar is Trudie?” vraag ik als ik de spreekkamer binnenloop. Ik merk dat Harry zenuwachtig is. “Ik wil jou even onder 4 ogen spreken” antwoordt hij. Mijn eerste gedachte is, oeps, die gaan scheiden. Gelukkig was dat niet het geval.
“Ik heb 20% van ons vermogen in bitcoins geïnvesteerd en Trudie weet daar niets van” vertelt hij op samenzwerende toon. Hij is het volstrekt oneens met zijn vrouw die uitsluitend defensief wil beleggen. “Wat vind jij daarvan?” vraagt Harry
Allereerst maak ik hem duidelijk dat het onacceptabel is dit soort financiële transacties te doen zonder toestemming van Trudie.

 

Wat ik van de “bitcoin” vind?

Daar zal ik kort en krachtig over zijn. Als je een gokje wilt wagen is het leuk daarin wat geld te steken. Als onderdeel van serieus vermogensbeheer: AFBLIJVEN! Begin 2017 was 1 “bitcoin” ca. $ 1.000 waard. Op dit moment bijna $ 14.000. Dat is veel geld voor een stukje code zonder intrinsieke waarde. Nu is dat bij regulier geld ook niet het geval. Gouden en zilveren munten hebben we namelijk al lang niet meer. Het grote verschil is echter dat regulier geld als wettig betaalmiddel door de overheid gegarandeerd is. Daardoor heeft de Euro waarde en is ‘Monopolie geld’ waardeloos.

 

Piramidespel

De “bitcoin” is een digitaal piramidespel. Zolang de piramide groeit wordt iedereen op papier rijker. Vanaf het eerste moment dat de piramide stopt te groeien zal het hele systeem in elkaar ploffen. Wanneer dat gebeurt? Ik zou het niet weten. Dat dit gaat  gebeuren is voor mij een zekerheid!

Tip 1:  Speculeer alleen met geld waarvan je mentaal al afscheid hebt genomen. Als je dan iets wint is dat meegenomen. Als je verliest, geen probleem, dan heb je de kick van het gokken gehad. Bitcoins kopen is speculeren (gokken), wees daar steeds bewust van.
Tip 2:  Voordat je bitcoins aankoopt, raad ik je aan op internet artikelen te lezen over de “Tulpenmanie”. In de 17e eeuw had een bepaald soort tulpenbol de equivalente waarde van een grachtenpand in Amsterdam! Toen dit piramidespel in elkaar zakte had je tenminste nog een tulpenbol over, als dit met de bitcoin gebeurt heb je alleen een digitaal portemonneetje, met daarin een waardeloze code over….

 

 

Ger Penders
Partner Euregio HabetsRoyen