Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

De mens achter het bedrijf; een gesprek met Wil Eurlings

Strikt gezien is Euregio HabetsRoyen geen familiebedrijf, maar het heeft wel alle kenmerken. Loyaal naar medewerkers, gericht op continuïteit, toewijding, maatschappelijk betrokken, het ‘ware ondernemerschap’ en een snelle besluitvorming. 

 

willeurelings

 

‘Dat typeert ons kantoor’, vertelt Wil Eurlings. Opgeklommen van beginnend assistent tot medevennoot. Na 43 jaar heeft hij deze functie neergelegd met een fijn afscheidsfeest. Zijn collega’s én al (!) zijn klanten waren van de partij op 11-11-2011. Voor een carnavalsvierder pur sang (de lach op zijn geschminkte gezicht zegt genoeg), een memorabele datum. Maar dat terzijde. Wil praat met veel verve over het ontstaan en de groei van het accountantskantoor.

 

In het belang van de zaak

‘De werkdagen waren vroeger wel een beetje anders dan nu. De werkdagen werden pas om 22.00 uur afgesloten. Op de zaterdagen stopten wij een uurtje eerder…  Vaak ging je nog met enkele dossiers naar huis. Zo kreeg de zondag ook al een invulling’, knipoogt hij.

Wil Eurlings voelde zich echter als een vis in het water en de vele uren werk waren voor hem geen probleem. De betrokkenheid was groot. Men voelde zich met elkaar verbonden en iedereen deed zijn uiterste best, in het belang van de zaak. ‘Er werd veel van de medewerkers gevraagd, maar je kreeg ook veel terug’ aldus Wil.

 

‘Zonder medewerkers zijn wij niets’, was dé lijfspreuk van de directie. Het wederzijdse respect tussen leiding en medewerkers was groot. Lief en leed werden samen gedeeld. Dezelfde belangstelling was er ook voor de klanten.

Wil Eurlings heeft dit gedachtegoed voortgezet. ‘Het gaat niet om de cijfertjes (die uiteraard wel belangrijk zijn), maar het gaat met name om de mensen en de bedrijven die deze cijfertjes maken’. In zijn rol als adviseur, coach, vertrouwenspersoon en menigmaal als testamentair executeur heeft hij zijn klanten jarenlang begeleid. Inmiddels heeft Wil, samen met zijn echtgenote, veel communies, trouwpartijen en jubilea bezocht.

‘Prachtig!’; hij glundert zichtbaar.

 

Bijzonder erfgoed

Tijden veranderen. En zo hoort het ook. Maar de normen en waarden waarmee het accountantskantoor groot is geworden, zijn nog leidend.

Dat dit ‘erfgoed’ nog steeds uitgedragen wordt door de huidige vennoten en medewerkers van Euregio HabetsRoyen; daar is Eurlings fier op en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Nog steeds is er een sterke binding tussen het kantoor en de klanten. ‘En af en toe mag je stevige discussies voeren. Dat houd je scherp’, voegt Wil eraan toe.

Een sterke binding is er ook met de zakelijke partners, zoals de financiële instellingen. ‘Als het van EHR komt, dan is het goed en varen ze op ons kompas’, vertelt Wil. ‘Dat is in de loop der jaren menigmaal bevestigd. Integriteit zit in ons DNA. Dit is niet vanzelfsprekend. Je hoeft de kranten maar open te slaan; wie hoog vliegt kan diep vallen…’

 

Ondernemen met lef

De energieke Wil Eurlings geeft nog graag advies aan de ondernemers van nu. ‘Toon lef! Het ondernemersklimaat wijzigt voortdurend en als ondernemer moet je kansen zien en benutten! Stilstand is achteruitgang, niet waar? Hou je blik naar de buitenwereld open.’

Durf verder te komen en te blijven groeien door je te verplaatsen in je klant en te blijven innoveren vanuit dat klantperspectief.
‘Wees niet afkerig tegen het online gebeuren. Als ik, als bijna zeventig jarige online actief kan zijn, kan een hedendaagse ondernemer zich dit zeker eigen maken.’

Ondernemer zijn is hard werken. Gelukkig wordt hard werken ook beloond’, eindigt hij zijn betoog met een grootste glimlach.

 

 

Interview: Lilian Zeekaf

Mei 2016