“Waarom zou je veranderen in je werk?”
“Je hebt het goed, waarom is dit niet goed genoeg?”
“Waarom maak je het jezelf zo moeilijk…?”
Vragen uit hun directe omgeving die keer op keer aan Monique Bachg en Joyce Engelen werden gesteld bij hun ontdekkingstocht naar het ondernemerschap. Deze vragen maakten hen niet onzeker. Integendeel, ze prikkelden hen. De vragen daagden hen beiden uit tot het formuleren van sterke antwoorden. Deze droegen bij aan hun eigen krachtige overtuiging om DE stap te maken.
Schijntevredenheid
Monique en Joyce werkten al jaren voor dezelfde werkgever op de afdeling HRM (Human Resources Management), wat staat voor Personeelsbeleid en Personeelsmanagement.
De collega’s hadden bij het bedrijf een goede baan zoals dat heet, met alle bijkomende extra’s. Taken werden correct uitgevoerd. De baas was tevreden. Maar waren zij zélf tevreden?
Buiten de lijntjes kleuren
“De opgelegde taken voerden wij uit volgens een bepaald stramien, maar wij twijfelden sterk aan de aanpak en de toegepaste middelen. Wij geloofden niet dat deze manier van werken het beste uit de mensen haalde,” vertelt Joyce. En daar wrong het.
Monique vult aan “wij barstten van nieuwe ideeën, geloofden in een andere aanpak en wilden eigentijdse middelen inzetten, passend bij de huidige medewerkers en de komende generatie. Het traditionele HR-vak moest wat ons betreft op de schop!”.
Op het ‘buiten de lijntjes de kleuren’ werd echter niet enthousiast gereageerd.
LEF! De X-factor
De passie om het beste uit mensen te halen was groot. De overtuiging dat het HR-vak anders ingevuld moet worden groeide. Het ontbrak de energieke dames niet aan visie, kennis en ervaring. De ambitie om zelf de regie te bepalen werd steeds groter.
“Met plezier werken en grenzen verleggen, dát sprak ons aan”.
Het zelfstandig ondernemerschap lonkte. Met zijn tweeën verder gaan. Het idee kreeg steeds meer vorm. Maar, hadden Monique en Joyce ook het LEF om de stap te maken?
Zelfstandig ondernemerschap
“Waarom niet?” Werd de cruciale vraag aan hun partners.
“Nou, omdat veranderen nogal moeilijk is. Je moet risico’s nemen en wie zegt dat het lukt?”
Het thuisfront moest dus overtuigd worden. Die steun vonden Monique en Joyce beiden belangrijk. Er werd een compromis gesloten, een ‘tussenfase’ werd ingezet. Minder in loondienst werken en langzaam hun eigen bedrijf vormgeven.
Deeltijd werkt niet
In de praktijk viel dit tegen. Niet bang om lange dagen te maken, alleen ‘het dienen van twee heren’, werd een moeilijke combinatie. De prille ondernemers wilden hun hart volgen en 100% voor het ondernemerschap gaan. Geen tegenlijstjes meer. Garanties op een goede afloop krijg je toch niet. “Maar we doen onze stinkende best en wat er ook gebeurt, we steken er sowieso veel van op”. En hun bedrijf ‘HRMoovs’ was een feit.
Geen businessplan
Een uitgebreid businessplan was er niet. “Uiteraard hebben wij wel met Raymond Jaeqx gesproken over fiscale zaken en de beste bedrijfsvorm. Maar wij wilden voldoende ruimte hebben om te ontdekken, te ervaren, leren en bij te stellen”. Ook voor andere starters iets om over na te denken.
Persoonlijke introductie
Het persoonlijk (!) benaderen van hun bestaande netwerk voor een hernieuwde kennismaking werd goed ontvangen. Bedrijven waren nieuwsgierig en de gunfactor was groot. Vol overgave en met een actuele kijk op HR-beleid introduceerden zij HRMoovs.
“Onze missie om bedrijven succesvoller maken door medewerkers ruimte te geven om het beste uit zich zelf te halen. Support én vooral inspiratie bieden met eigentijdse middelen en actuele methodieken”, sprak aan vertellen de dames enthousiast.
De eerste en meteen een hele grote opdracht was binnen. Een keigoede start! Deze werd uitbundig gevierd, uiteraard mét het thuisfront.
Ondernemer zijn
Ook Monique en Joyce ontdekten dat er als ondernemer veel op je af komt. Voorheen werd bedrijfsmatig en facilitair alles voor hen geregeld. Dat viel even tegen. Veel werk ging zitten in huisstijl, offertes, contracten, presentaties, boekhouding, website, kantoorruimte zoeken etc. Een punthoofd kregen ze ervan.
Transitieproces
Het was vooral overleven. Zo illustreren Monique en Joyce het eerste jaar van HRMoovs. “Het ondernemerschap spookt dag en nacht door je hoofd. Je ziet overal kansen, je wordt voortdurend geprikkeld. Ook het ‘verplicht voelen’ om kantoortijden aan te houden. Belachelijk gewoon dat je je schuldig voelt als je een boodschap overdag doet.
Het is mentaal ook echt een transitieproces van werknemer naar ondernemer.”
Van overleven naar leven
Na twee jaar HRMoovs concluderen beiden dat zij ontzettend blij zijn met DE stap. Wij hebben onszelf in beweging gekregen en het heeft ons veel gebracht. Je moet je gelukkig voelen in je werk of dat nu in loondienst is of als zelfstandig ondernemer. Dat brengen wij graag ook over aan andere mensen. “Neem de regie (weer) in handen. En voor werkgevers: geef jouw mensen de ruimte. Je zult verbaasd staan van het effect op je bedrijfsresultaat.
Wij kunnen de volgende stap maken en verder werken aan de toekomst van ons bedrijf. Uitdagend en spannend. Wij kijken er naar uit!”
Interview: Lilian Zeekaf
Foto: Jonathan Vos Photography