Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

Je wilt toch niet de Sjaak zijn?

blog GP_uit de praktijk

Boem! De auto van Sjaak knalt keihard tegen een boom. Sjaak raakt ernstig gewond.
Zeker 1 jaar kan hij niet meer werken in zijn bedrijf dat steigermateriaal verhuurt.
Ik bel Sjaak om bij te praten. Hij heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (a.o.v.) afgesloten en vraagt mij contact op te nemen met zijn assurantieadviseur “Haarie de verzekeraar”. Dat doe ik en Haarie zal het aanvraagtraject voor een a.o.v.-uitkering in gang zetten.

 

Afgekeurd

Twee weken na het ongeluk van Sjaak is zijn arbeidsongeschiktheid formeel door de verzekeringsmaatschappij vastgesteld. Sjaak wordt vooralsnog volledig afgekeurd. Ik zit op kantoor en mijn computer geeft een piepje: mail van Haarie de verzekeraar. Hij vraagt mij een berekening te maken van de schade die Sjaak leidt doordat hij niet kan werken.

 

Goed verzekerd

Ik bel direct met Haarie om hem te vragen wat nu precies de bedoeling? Er is immers geen discussie omtrent de arbeidsongeschiktheid van Sjaak; hij is volledig afgekeurd, heeft steeds netjes de premie a.o.v. betaald en heeft dus nu, rekening houdende met de eigen risico periode, recht op het verzekerde bedrag zijnde euro 5.000,– per maand.

 

Sjaak is de Sjaak

Telefonisch deel ik Haarie mee dat de onderneming van Sjaak prima in staat zal zijn te functioneren zonder de directe arbeidsinzet van Sjaak en zelfs het historische winstniveau zal kunnen handhaven. De reactie van Haarie is direct en helder: “dan zijn we snel klaar, dan komt Sjaak niet voor een a.o.v.-uitkering in aanmerking!” Pardon?

 

Schade- of sommenverzekering

Sjaak zijn a.o.v. blijkt een schadeverzekering te zijn en geen sommenverzekering. Bij een schade verzekering moet de arbeidsongeschiktheid tot inkomens schade leiden. Zo niet: geen uitkering! Bij een sommenverzekering wordt de verzekerde som uitgekeerd als de arbeidsongeschiktheid komt vast te staan. Er hoeft geen inkomensschade bewezen te worden. Sjaak is dus de Sjaak. Hij krijgt geen aov-uitkering doordat hij een schadeverzekering blijkt te hebben en geen sommenverzekering. Hiervan is hij zich nimmer bewust geweest! Check dus jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Heb jij ook een schadeverzekering? Overweeg dan een sommenverzekering!

 

Ger Penders

Partner Euregio HabetsRoyen