Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

Ik ga dood

Een drukke ochtend op kantoor. Deadlines die gehaald moeten worden.
In de ene hand beëindig ik mijn gesprek via mijn mobieltje en met de ander hand neem ik de vaste telefoon op. Er wordt gemeld dat mijn afspraak in de spreekkamer zit.
Afspraak? Helemaal vergeten!  “Met wie?” vraag ik ietwat overdonderd.

Ik ga dood

Er blijkt een afspraak vastgelegd te zijn op verzoek van Bart, banketbakker, 45 jaar oud en sinds kort klant bij ons kantoor. In de spreekkamer ontmoet ik hem.
Origineel als ik ben vraag ik aan Bart: “Hoe gaat het?”. Zijn antwoord: “Niet goed, ik ga dood”. Pardon? “Ja, je hoort het goed, de artsen geven me nog maximaal 1 jaar, dan is het voorbij…..”

BAM! Dat komt binnen!

Mijn hectische ochtend laat ik achter mij, alles is relatief…
Met een kop koffie nemen wij de tijd om te praten.

Ondernemer Bart

Bart woont ruim 3 jaar samen met Els. Ze zijn niet getrouwd en er zijn geen kinderen. Van Bart hoor ik dat zij samen niets geregeld hebben: geen testament, geen samenlevingscontract en ook geen geregistreerd partnerschap. Bart heeft zijn onderneming ingebracht in een BV-structuur. Hij bezit 100% van de aandelen die een waarde hebben van 300.000 euro. Bart en Els zijn samen eigenaar van hun woonhuis met een waarde van 400.000 euro en geen hypotheek.

Het vermogen van Bart bedraagt dus 500.000 euro (300.000 onderneming en de helft van de woning is 200.000). Als Bart nú zou komen te overlijden dan zou dat, los van het persoonlijke drama, financieel catastrofaal zijn voor zijn partner Els.

Het zit namelijk zo. Bart heeft geen ouders meer. Hij heeft één zus, Maria, die al haar geld gedoneerd heeft aan de “Scientology Church”.                                                                                                                                                   

Successierechten

Als niets geregeld wordt zal het gehele vermogen van Bart (die 500.000 euro) door Maria worden geërfd en via die weg waarschijnlijk in genoemde sekte verdampen. Aan successierecht zal een bedrag betaald moeten worden van ruim euro 186.000! Maria heeft namelijk maar een vrijstelling van slechts ca. 2.000 euro.

Trouwen, partnerschap en/of testament

Dit is uiteraard niet de bedoeling van Bart. Hij wil dat zijn vermogen terecht komt bij zijn levenspartner Els. Gelukkig kan dit alsnog geregeld worden; door te trouwen, door partnerschap te registreren en/of een testament bij de notaris op te stellen.

Na realisatie van het wettelijke huwelijk, registratie partnerschap of testament, erft Els het gehele vermogen van Bart. In het geval van een wettelijk huwelijk of geregistreerd partnerschap is, in deze casus, geen successierecht verschuldigd door de hoge vrijstelling van ca. 600.000 euro.

Als jij nú overlijdt?

Mijn advies is, om bij wijze van gedachtenexperiment, één keer per jaar te doen alsof je op korte termijn zal overlijden.

Dat lijkt misschien bizar en enigszins morbide. Niets is minder waar. Door dit te doen dwing je jezelf onder ogen te zien wat er gebeurt in het geval van plotseling overlijden. Vervolgens kun je bij in leven zijn, in overleg met accountant en notaris, anticiperen op ongewenste, vaak onvoorziene consequenties door het overlijden.

Je moet er toch niet aan denken dat onze hiervoor besproken Bart plotseling zou zijn overleden zonder de genoemde maatregelen? Los van het persoonlijke verlies zou dit voor Els onverteerbaar zijn geweest. Bart zou zich “in zijn kist omdraaien”!

Rest mij nog de vraag: “Wat heb jij geregeld voor jouw geliefden?”

Ger Penders
Partner Euregio HabetsRoyen