Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

Alles voor je kind?

Alles voor je kind - Uit de praktijk

Eva en Fred Goedbloed zijn gespannen. Zie zijn op weg naar de harmoniezaal in hun dorp om hun 35 jarig huwelijk te vieren. Er worden zeker 150 vrienden en bekenden verwacht. Het gaat een leuke avond worden!

 

Zoon Mark

Alweer bijna 30 jaar geleden is hun enig kind Mark, geboren. Mark heeft vanaf zijn geboorte alles gekregen wat zijn hartje begeert. Vorig jaar is hij afgestudeerd, maar hij heeft nog steeds geen werk. Hij woont thuis en vindt het wel goed zo. De laatste 2 jaren is de spanning in huize Goedbloed zichtbaar toegenomen. Met name tussen vader en zoon gaat het steeds moeizamer. Grote en kleine irritaties leiden steeds vaker tot verbale escalaties. Eva en Fred willen daar nu niet aan denken. Ze zijn gearriveerd bij de harmoniezaal en hebben het druk iedereen welkom te heten.

 

De bekende druppel

De avond gaat snel voorbij en mag een succes genoemd worden, ondanks het gedoe met Mark. Hij heeft zich beschamend gedragen. Halverwege de avond wist hij door de alcohol niet meer wie hij was. Avances die hij, op een niet subtiele manier, richting een aantal aanwezige dames maakte, zijn hem niet in dank afgenomen. Fred nam zich voor daar morgen een stevig gesprek met zijn zoon over te hebben.

Het gesprek tussen Fred en Mark escaleert volledig. Alle tot nog toe onbesproken gebleven irritaties en frustraties komen op tafel. Mark besluit met onmiddellijke ingang bij zijn vriendin in te trekken. Deze is nadat ze uit een TBS kliniek ontslagen is, een slechtlopende nagelstudio begonnen. Mark heeft besloten zich in deze studio in te kopen en wil al zijn spaargeld, meer dan € 50.000,- hiervoor inzetten.

 

Schenking

Hij heeft dit geld verkregen uit een schenking van zijn ouders. Naast dit bedrag in contanten hebben deze hem ook nog een zogenaamde ‘papieren schenking’ gedaan van € 100.000,-.

Hierop  betalen ze per jaar aan zoonlief 6% rente. In de schenkingsakte zijn geen voorwaarden opgenomen op basis waarvan deze schenking teruggedraaid kan worden.

Eva en Fred willen de papieren schenking ongedaan maken. Op zijn minst willen ze de rente over het schuldig erkende bedrag van € 6.000,- per jaar, niet langer cash aan hun zoon betalen. Liever helpen ze hem in natura om zeker te weten dat hun geld op een verstandige manier besteed wordt waar hun kind iets aan heeft.

 

Eens gegeven blijft gegeven

Kan dat?’, vraagt Fred. Ik moet hem teleurstellen. Eens gegeven blijft gegeven, de schenking is niet terug te draaien. In de schenkingsakte zijn geen ontbindende voorwaarden opgenomen.

‘Kunnen we dan wel  stoppen met de rente aan Mark te betalen?’, vraagt Eva. Ook haar moet ik teleurstellen. De rente vloeit voort uit de schuldigerkenning van het op papier geschonken bedrag en kan niet eenzijdig teruggedraaid worden.

 

Moraal van het verhaal     

Denk goed na over de consequenties van vermogensoverdracht bij in leven zijn. Zet de voor- en nadelen goed op een rijtje, met name ook de niet-financiële aspecten. Behoud zoveel mogelijk autonomie en regie m.b.t. het overgedragen vermogen.

 

Belangrijke tip

Ontbindende- en opschortende voorwaarden zijn onder bepaalde omstandigheden mogelijk. Ik raad u aan om deze, in overleg met uw notaris, maximaal op te nemen!

 

 

Ger Penders RA

Partner Euregio HabetsRoyen