Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

Zorgverlener én ondernemer, een uitdaging!

Zorgverlener én ondernemer, een uitdaging!

“In Limbricht worden kinderen met diverse hulpvragen begeleid door honden. Met verbluffend effect…”. Zo werd Linda Borghans geïntroduceerd in het magazine Dichterbij van de Rabobank. Linda Borghans, een hulpverlener met een groot hart voor kinderen én honden. Een kei in haar vak!

 

Begeleiding met vier poten

Een gedegen opleiding – pedagogiek en orthopedagogiek – in combinatie met liefde voor kinderen en passie voor honden, staan aan de basis van het bedrijf ‘Begeleiding met vier poten’. Door haar onderzoek naar het werken met honden, werd Linda geraakt door de verbluffende effecten die honden teweeg kunnen brengen bij kinderen. Het zelfvertrouwen van kinderen groeit, kinderen doen nieuwe ervaringen op en worden weerbaarder. Zo mooi!

Naar voorbeeld van Amerika en Duitsland, ging zij zelf honden inzetten voor het begeleiden van kinderen. En met geweldig resultaat.

Tot dit jaar combineerde zij ‘Begeleiding met vier poten’ met haar baan bij Stichting Stimulans. Een baan die haar plezier bracht en een stuk financiële zekerheid. Intussen werd de vraag naar haar specifieke begeleiding met honden steeds groter. Linda vond het vreselijk jammer dat zij niet méér kinderen kon helpen.

 

Durf te kiezen

Zij moest een keuze maken. Linda stelde zichzelf de vraag “blijf ik het ondernemerschap erbij doen en hou ik het klein of ga ik werken aan een volwaardig bedrijf, zodat ik meer kinderen kan helpen, met alle uitdagingen en onzekerheden die bij een eigen bedrijf horen?”

“Groei zou ook betekenen; mensen in dienst nemen,” vertelt Linda. “Dat was voor mij een griezelscenario; een enorme verantwoordelijkheid, medewerkers zijn duur en het grote risico van uitval ligt op de loer.” Ook ‘haar kindje loslaten’ was moeilijk “Je kunt niet meer alles in de hand houden. Werken nieuwe medewerkers met dezelfde professionaliteit en passie?”

Het verlaten van de veilige comfortzone was moeilijk. Uiteindelijk werd Linda geholpen in haar beslissing. Het boventallig zijn bij haar werkgever zorgde voor het – vaak bekende – duwtje in de rug.

 

100% ondernemer

Zij nam de grote stap en ging als 100% zelfstandig ondernemer verder. Grote investeringen hoefde zij niet te maken. Linda mocht gebruik blijven maken van de grote tuin van Stichting Stimulans in Limbricht en de honden leent zij nog steeds van de kennel.

Het werken met een goede stagiaire verlaagde de drempel naar het aannemen van medewerkers. Spannend. Maar het werd een succes. In vier jaar tijd is haar bedrijf ‘Begeleiding met 4 poten’ uitgegroeid van twee naar zeven professionele begeleiders.

 

Meer ondernemer, minder zorgverlener

De groei van haar bedrijf betekende wel een andere rol voor Linda.

Een groot deel van haar tijd besteedt zij nu aan bedrijfsmatige zaken. Naast leiding geven, planning en boekhouding, onderhoudt Linda ook goede relaties met verwijzers, zoals de gemeente Sittard die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de wet Jeugdzorg.

Ze is trots op haar zelfontwikkelde cliëntregistratie en treft nu voorbereidingen voor het ISO-kwaliteitscertificaat. Zo kan zij zich op het gebied van kwaliteit, veiligheid en opleiding, onderscheiden van andere aanbieders.

Als klap op de vuurpijl is Linda ook nog druk bezig met een nieuwe locatie met meer binnenruimten, zodat zij kan voldoen aan de vraag naar meer (groeps)activiteiten, ook in het weekend. Een ware ondernemer!

De groei van haar bedrijf heeft ook een keerzijde. Linda kan nu veel minder kinderen zelf begeleiden dan voorheen, dat moet ze nu overlaten aan haar collega’s. Dat vindt ze duidelijk jammer, maar de successen die ze boekt, de positieve reacties van ouders, medewerkers en verwijzers, maken veel goed. Daarom heeft ze geen spijt van haar keuze.

 

Hart of hoofd

Linda’s bedrijf heeft inmiddels een wachtlijst. Dat ziet ze met lede ogen aan. “Mijn hart zegt JA, maar bedrijfsmatig moet ik NEE zeggen. Het kan niet anders. Kwaliteit en veiligheid staan nog steeds hoog in het vaandel. Die kan ik niet meer garanderen als ‘Met vier poten’ te groot wordt. Helaas.”

Voor alle inhoudelijke zaken, maar ook financiële, juridische en belastingtechnische aspecten is Linda blij dat ze met diverse mensen in haar omgeving en vakspecialisten kan sparren. Als ondernemer heb je dit nodig en hierop moet je ook niet bezuinigen.

“Balans zoeken blijft moeilijk. Om doeltreffend met groei om te gaan, is het ook voor mij belangrijk om af en toe pas op de plaats te maken en af te vragen of ik nog steeds doe wat ik graag wil doen. Door deze vragen te beantwoorden vertrouw ik erop dat ik mijn persoonlijke belangen, de bedrijfsbelangen en mijn ambities in evenwicht kan houden. Ook in de toekomst. Daar ga ik voor!”

 

 

 

Interview: Lilian Zeekaf

Foto’s: Henry Peters i.o.v. Rabobank Westelijke Mijnstreek

Oktober 2017