Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

‘Blijf vernieuwen en je klanten verrassen!’

‘Blijf vernieuwen en je klanten verrassen!’

‘Het ondernemerschap kent pieken en dalen. Een echte ondernemer onderscheidt zich door kracht te tonen en inventief te zijn, juist als het wat minder gaat. Wachten op betere tijden of achterover leunen heeft nog niemand succes gebracht’.

Ludie Jeukens is eigenaar van het succesvolle Travel’Inn, airline cateraar in Maastricht. Zijn chef-koks zorgen voor smaakvolle en verse maaltijden voor staf en passagiers aan boord van een vliegtuig. Op Maastricht Aachen Airport (MAA) voelt hij zich thuis en inmiddels is de luchthaven van Luik ook geen onbekend terrein meer voor Travel’Inn.

 

Zonnige toekomst

We praten met deze bevlogen ondernemer in de vernieuwde brasserie op MAA. Niet alleen is de brasserie gerestyled; de hele passagiershal wordt momenteel gerenoveerd en voorzien van een nieuwe eigentijdse look. Ludie is hier heel blij mee en is overtuigd dat de toekomst van MAA er zonnig uitziet.

 

Vertrouwenspersoon

‘Ooit en dat is inmiddels zo’n 40 jaar geleden ben ik gestart als frituurhouder op de Kommel in Maastricht. Kwaliteit en goede service leveren vond ik toen al belangrijk. Ik wilde groeien en had ambitie. Als ondernemer met passie voor food en beverage, heb ik ogen en oren open gehouden, kansen gezien en weloverwogen stappen gemaakt.

Dat kun je niet alleen. Als ondernemer verzamel je mensen met specifieke kennis om je heen. Neem nu Joyce den Harder van Euregio HabetsRoyen. Wij stonden indertijd beiden aan het begin van onze carrières en zijn samen gegroeid.

Joyce is niet alleen mijn financiële adviseur, maar bovenal iemand die luistert, met je meedenkt en bloedeerlijk is. Zij heeft mij geleerd de cijfers ‘te lezen’. Als accountant én bedrijfsadviseur legt zij mij haarfijn uit wat de financiële consequenties zijn van bepaalde keuzes die ik wil nemen of waar ik voor sta. Mede op grond van die informatie kan ik weloverwogen besluiten nemen.

 

Bespaar niet op je boekhouding

Ik ben verbaasd als startende ondernemers niet willen investeren in een goede boekhouder of accountant c.q. bedrijfsadviseur. Je wilt toch als ondernemer ieder moment inzage hebben in je financiële situatie om zo tijdig te kunnen bijstellen? Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en hoef je je geen zorgen te maken bij een belastingcontrole.’

 

Focus

‘Een goede omzet draaien is mooi, maar bepalend voor het succes van je bedrijf is een mooi product of dienst leveren tegen een excellente prijs-kwaliteit verhouding. Dat maakt je ook sterk in minder succesvolle tijden’, vervolgt Ludie zijn verhaal. ‘Met minder omzet kun je ook een gezonde bedrijfsvoering hebben. Succesvol zijn door klein te blijven, daar is niets mis mee.’ Hij voegt er ook aan toe dat je niet snel moet opgeven. ‘Hou focus, doe datgene waar je goed in bent en ga er vol tegenaan’.

 

Vernieuw en verras

‘Wij hebben nu circa 50 mensen in dienst en dus een grote verantwoordelijkheid. Als je bedrijf groeit is risicospreiding een must. Natuurlijk verloop moet je kunnen opvangen. Denk vooruit en bekijk betere alternatieven, blijf vernieuwen en je klanten verrassen. Werk ‘aan’ je bedrijf en laat je niet altijd leiden door de dagelijkse hectiek.’

‘Ik doe alles voor mijn klanten. In mijn branche is eten ‘entertainment’, zowel voor de passagiers als voor de bemanning van een luchtvaartmaatschappij. Dat klinkt misschien heel overdreven, maar zo is het wel.

Als je goed luistert naar de klant, weet je waar hij mee rond loopt, waar de pijn zit en kun je meedenken en alternatieven aanbieden. Inventief en flexibel zijn, dat wordt gewaardeerd.’ Tevreden en enthousiaste klanten, daar geniet Ludie Jeukens zichtbaar van. ‘Dat is het allerbelangrijkste en de rest volgt vanzelf’, aldus Jeukens.

 

Bedrijfsopvolging

‘Ik heb nog zoveel energie en ideeën, maar ik moet realistisch zijn en ook nadenken over de toekomst van ons bedrijf. Met pijn in mijn hart moet ik mij met de bedrijfsopvolging of bedrijfsovername van Travel’Inn bezig gaan houden. Het komt allemaal wel goed, maar eerlijk gezegd, hou ik mij liever bezig met datgene waar ik goed in ben en dat is airline catering!’

 

 

Interview: Lilian Zeekaf
 

Foto: Ludie Jeukens en echgenote Marjo in Brasserie MAA