Zoek jij ook werkplezier en een nieuwe uitdaging? Check onze vacaturepagina.

‘Soms loopt het niet zoals je wenst. Vooral doorzetten.’

‘Soms loopt het niet zoals je wenst. Vooral doorzetten.’

‘Ondernemer zijn en mijn eigen ding doen. Dat vind ik heerlijk. Zeker als ik dat ook nog kan combineren met mijn liefde voor katten.’

Florence Tillie is een jonge ambitieuze ondernemer van 24 jaar. Eigenaar van de conceptstore ‘Pluk Cats & Coffee’ in Maastricht. Zij bewijst weer dat je met doorzettingsvermogen, flexibiliteit en een behoorlijke dosis lef, zaken in beweging krijgt.

Op de foto met de geadopteerde poes Miley, vertelt Florence: ‘In januari dit jaar is onze zaak geopend en deze werd vanaf begin af aan druk bezocht. Dat voelde als een cadeautje voor de moeizame voorbereiding.’

 

De plannen

Hoezo moeizame voorbereiding?  Florence: ‘ik wilde graag een kattencafé openen in Maastricht. Wij, mijn vriend Raymond en ik, zijn namelijk gek op katten. Nou ja, ik een beetje meer dan hem, maar hij vindt het ook leuk’, lacht ze.

‘Ter oriëntatie hebben wij verschillende kattencafé ‘s bezocht. Niet alleen in Nederland, maar ook in België en Duitsland. We ontdekten dat een gezellige koffiebar als dagzaak met kwaliteitsproducten ons erg aansprak. Ik ben veganist en dat bracht mij op het idee om geen Limburgse vlaaien aan te bieden, maar zelf vega-lekkernijen te bakken. Zo’n horeca-gelegenheid ontbreekt in Maastricht en deze combi leek ons interessant en commercieel aantrekkelijk. Dat zou gaaf worden!’

 

Ger Penders als sparringpartner

Ons enthousiasme en een eerste opzet van ons ondernemersplan hebben wij gedeeld met Ger Penders. Een deskundige bedrijfsadviseur waarmee wij konden sparren. Zeer waardevol. Ger waarschuwde ons wel direct dat, gezien de vergunningseisen in de stad Maastricht, het  moeilijk zou worden een horecazaak in Maastricht te starten.

En inderdaad, ons idee om een kattencafé te starten was volgens de gemeente niet bijzonder genoeg als aanvulling op de bestaande horeca in Maastricht. Wilden wij nog een kans maken, dan moest ons ondernemersplan aangepast worden.’

 

Nieuw ondernemersplan

‘Zo gezegd zo gedaan. Onze teleurstelling moesten wij opzij zetten en doorzetten. Wij herschreven het plan naar een winkel, een zogenaamde ‘conceptstore’, waar wij naast diverse soorten koffie, vega-gebakjes en heerlijke soepen, ook spulletjes zouden gaan verkopen. Uiteraard met katten als thema.

Het herschrijven van dit plan, inclusief een financieringsopzet, kostte uiteraard weer veel tijd en energie. Gelukkig gaven Ger Penders en zijn collega Patrick Eggen ons wel vertrouwen en de bevestiging dat we op de goede weg zaten!’

 

Geboorte Pluk

Na 3 maanden wachten kwam het geweldige bericht voor Florence en Raymond: Pluk kreeg groen licht. Het pand aan de Grote Gracht dat ze beiden op het oog hadden werd grotendeels zelf verbouwd en begin 2019 was de opening toch echt een feit!

Omdat het ondernemerskoppel de sociale media platforms Facebook  -meer dan 2000 volgers- en Instagram ruim van te voren actief hadden ingezet, waren hun hun volgers constant op de hoogte van hun plannen én vorderingen. Dat zorgde voor grote belangstelling van de kattenliefhebbers van Maastricht en omstreken. Een ijzersterke tip voor andere ondernemers; start al ruim van te voren met je marketing!

Florence en Raymond zijn hartstikke blij dat Pluk Cats & Coffee direct vanaf de opening druk bezocht wordt. De katten zorgen voor een bijzondere aantrekkingskracht.

 

Knuffelen

Pluk is een ontmoetingsplaats voor kattenliefhebbers van alle leeftijden. Florence: ‘studenten die hun kat thuis missen of ouderen die zich eenzaam voelen en de dieren graag willen aaien, komen ons regelmatig bezoeken. Dat is echt genieten voor hen en voor ons!

Maar we zitten niet stil, wij bruisen van nieuwe ideeën!’

Euregio HabetsRoyen kijkt vol verwachting uit naar de nieuwe plannen van dit ondernemersduo!

 

 

Interview: Lilian Zeekaf